perjantai 8. helmikuuta 2013

Soppaa kelpien lihasta

Jehna pyytää korkeammilta voimilta apua - tai hymyilee niille
Otsikko kertonee jotain viime agitreenien tunnelmista. Mentiin meidän normaaliin tyyliin reippaasti ennen harkkoja hallille tekemään pikkureeniä mm. kontaktien ja putkihäiriön parissa. Kaikki sujui tosi mallikkaasti siihen asti, kunnes viralliset treenit alkoivat. Jehnalla menee kuppi aivan täysin nurin, kun se näkee toisen koiran agilitykentällä tekemässä jotain kivaa. Se haukkuu, piippaa, rimpuilee eikä se nää tai kuule mitään muuta kuin sen toisen kivaa puuhaavan koiran kentällä.Se ei varmastikaan huomais, jos heittäisin sen niskalenkillä maahan tai nakkaisin sen brutaalisti seinään (en siis ole yrittänyt mutta.. point taken?). Sitten kun se pääsee itse tekemään, on sanomattakin selvää että kierrokset on korkealla. Aivan liian korkealla, jotta saataisiin aikaan oikein kunnon treeni. Keskenään Jehna kuuntelee ja käyttäytyy hyvin, mutta aina toisten koirien läsnäollessa se kiihdyttää itsensä aivan nollasta sataan.

Tehtiin me kyllä aika vaikeaa rataakin, mutta mulla palo pinna koiraan ihan lopullisesti. Jouduin jälleen kerran käyttämään äänialaani varsin monipuolisesti, eli eipä tarvinnut illalla mietiskellä mistä kurkun kivistävä käheys johtui.. Kun yritettiin rataa toisen kerran, oli Jehna niin kiihdyksissä että se ei ottanut edes kontaktia A:lle. Niin kiihtynyt se ei ollut edes edelliskerralla, vaikka oli se aikamoisessa hosulointitilassa silloinkin. Ei muuta kuin koira hihnaan ja jäähylle. Käytiin rauhoittumassa tovi (kyllä, me molemmat - HERMOSTUTTI) ja käytiin ottamassa pari onnistunutta kontaktia A:lle. Sitten lähdettiin hirmuisten kehujen saavuttamana kotiin, kun muut jäivät jatkamaan treenejä. Ei ollut mitään mieltä yrittää edes tehdä mitään, kun koira oli kiihtynyt ihan tappiin asti. Käytiin sitten seuraavana päivänä keskenämme reenaamassa ja saatiin meille harmaita hiuksia tuottanut kohtakin toimivaa hyvin. Jee!

2on2offithan sujuu aivan älyttömän hienosti nykyään. Joulutauko teki selkeästi hyvää Jehnalle! Puomilla se tosin saisi olla hieman nopeampi, mutta eipä se toisaalta häiritsevän hiljaakaan hissuttele. A-esteen se vetää varsin ensimmäisillä kerroilla niin rajulla spurtilla, että koko kelpie lentää nokalleen hallin keinonurmea vasten. :D Oon todella, todella tyytyväinen kontaktitilanteeseen. Keppeihin en niinkään. Jehna ottaa edelleen häiriötä lähellä olevista putkista/muusta kivasta ja jättää toisinaan vikan välin pujottelematta.

En tiedä yhtään miten lähtisin korjaamaan tuota sen hallikäytöstä. En tykkää yhtään, että oma koira räkyttää toisten tehdessä rataa. En yhtään. Meinasin, että häkin voisi vihdoin ja viimein raahata hallille ja yrittää jotenkin saada otus hiljenemään sinne jonkun näköesteen taa. Ei se tosin ainakaan koskaan ennemmin ole toiminut, mutta ehkä pitää ottaa joku kolinapurkki vielä käyttöön ja jatkaa harjoituksia. Viheliäinen paimen.

9 kommenttia:

 1. Meillä helpoimmaksi on todettu se, että Aksu on autossa/peitetyssä häkissä odottamassa omaa vuoroaan. Halliin kävelytän sen vasta lähempänä omaa vuoroa (toki ensin sen lämmiteltyäni). Kisoissa pidän mukana narupalloa, jota Aksu saa kokoajan purra odotellessamme omaa vuoroamme. Se on meillä ollut ainoa toimiva keino pitää kierrokset vähän hallitumpina. :)

  VastaaPoista
 2. Mulle tuli kans mieleen, että helpottaisko yhtään jos otat halliin mukaan häkin, jonne voit Jehnan laittaa vuoroa odotellessa ja nakata sen päälle jonkin viltin? Silloin se ei ainakaan näkis toisia koiria pitämässä kivaa esteillä, eri asia sitten jos se reagoi jo niiden ääniin.

  VastaaPoista
 3. Jehna on toisinaan ollut treenikaverin häkissä, mutta peitetyn häkin alla se on huutanut kahta kauheammin. Tarkoituksena olisi kokeilla omalla häkillä kunhan saan sen raahattua häkille. Siihen jos vielä ottaisi kolinapurkin tms vastaavan systeemin kaveriksi ja kokeilisi niin. Jehna keskittyy radan tapahtumiin kuin paimenkoira lampaisiinsa, eli siihen väliin on oikeasti aika mahdotonta mennä. Ennen meillä ei ollut tällasta ongelmaa (tai no, se kyttäsi kyllä, mutta ei haukkunut/päästellyt piippiääniä), mutta nykyisessä ryhmässämme on aika äänekäs koira, jolta tää pikkuidiootti otti mallia. :D

  Sarianne, köyhänä opiskelijana en omista autoa. Muuten Jehna kyllä odottaisi ehdottomasti autossa. :D

  VastaaPoista
 4. Sanopa Jehnalle, että lähettää osan tuosta agikiihkosta ja possuilusta tänne Helsinkiin päin ;) Susulla saattaisi olla käyttöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitanko Matkahuollon vai Postin kautta? ;-) Mielelläni antasin siitä pikkulohkon pois ( tai ehkä me saadaan riittävällä treenillä se mielentilakin oikeaksi myös ryhmätreeneissä).

   Poista
 5. Meillä oli samaa ongelmaa kun tehtiin ryhmässä. Häkkikään ei auttanut (omasta tuli läpi, metallissa melkein kesti mutta huutoa ei kestänyt kukaan), ja en saanut koiraan mitään kontaktia koiraan kun se pääsi kyttäämään rataa. Ainoana ratkaisuna silloin koin, että kunhan saan ajokortin niin koira odottelee autossa, mutta meidän ryhmäagithan loppui ennen sitä...

  Ja jos Elvi pääsi kiihtymään ensimmäisten koirien aikana, ei se radalla keskittynyt, räyhäsi ja tykitti menemään kuuntelematta yhtään mitään ohjeita. Jos oltiin ekana radalla, ei tällaisia ongelmia, vaan koira kuulolla.

  Että ymmärrän kamalan tilanteen, mutta enpä osaa ratkaisua antaa. Hirveästi vaan treeniä ja treeniä siihen häkkikäytökseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona kentällä meillä ei oo tätä samaa ongelmaa ollut. Ainakaan ennen. Toisaalta nyt kun alan miettiä, niin me käytiin alkeiskurssi hallikaudella ja siellä oli muutama aika aggressiivinen koira, joiden takia Jehna oli tosissaan karvat pystyssä.

   Nyt varsinkin joulun jälkeen tää on pahentunut. Ennen taukoakin se kyllä kiihdytti itsensä tosi pahast, mutta ainakaan joka kerralla se ei vetänyt aivan hilseen yli. Pakko myös vähän syyttää itseä, kun mulla palaa tosi helposti pinna siihen toisten suoritukselle räkyttämiseen (no, se haukkuu pääasiassa niissä tilanteissa kun koira juoksee radalla putkeen tai pitää jotain metakkaa) ja oon sitten itsekin radalle mentäessä aika kiihtyneessä tilassa.. Kauhea noidankehä. :D

   Kyllä Jehna kuuntelee johonkin pisteeseen asti eikä se radalla räyhää, mutta sen keskittyminen on huonoa.. Just tuollai että ohops hupsista ai mikä kontakti täräytämpä tästä simpsakan lentokeinun ai mikä pujottelu never heard. Viime treeneissä oma pinna paloi jo sen verta pahasti, että se varmasti vaikutti koirankin tekemiseen enemmän kuin aikasemmin. Suoranaisesti en sitä Jehnalle näyttänyt, mutta kun se lukee mun eleitä niin pirun hyvin..

   Jotenki helpottava kuulla, etten oo yksin tämän ongelman kanssa. :D Kiitti myötätunnosta! Automobiili tulee helpottamaan (voi kun olisi jo varaa) tilannetta kyllä huomattavasti. Kaikin puolin!

   Poista
 6. Voin vaan kuvitella, että meillä on tulevaisuudessa varsin samanlaisia ongelmia. Tuolla on vaikeuksia keskittyä jo silloin, kun perustokossa toinen koiraa kulkee vähän reippaammin :D

  VastaaPoista
 7. Teidät on haastettu! :) http://oivakoira.blogspot.fi/2013/02/11-kysymysta.html

  VastaaPoista