sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

kelpistiltä kelpisteille

Eläinlääkäri: "Onko se muuten ihan sekarotuinen vai?"
Minä: "Ei kun kelpie."
Eläinlääkäri: "Ai, no se selittääkin kaiken."
Monet kelpieihmiset kutsuu koiraansa ihan vaan kelpieksi koiran nimen sijaan: tai välttääkseen toistoa "Pikkukelpi oli tänään hieno, kelpie kiipesi puuhun ja kelpie-eläin teki sitä ja tätä". Syyllistyn tähän itsekin, koska on paljon kivempi käyttää Jehnasta termiä kelpie kuin koira. Joskus kuulee myös käytettävän kelpieihmisistä termiä kelpisti. En oo muuten koskaan kuullu puhuttavan mudistista, bortsustista tai sheltististä (jos olisin kelpien sijaan päätynyt mudiin, olisin kyllä mielelläni mudisti). En oo myöskään lukenut kenenkään bortsuomistajan viljelevän bortsusanaa teksteissään. Mikä ihme tämä vakiintunut kelpitermi on? En tiedä, mutta hauska se kyllä on! Se ikään kuin selittää ja kertoo lukijalle jotain. Tunnen häkellyttävää yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun luen jonkun blogista kuinka hänen kelpiensä suoritti radan moitteettomasti kunnon kelpiepowerilla tai kuinka kelpi karkasi hävyttömän kelpiemäisesti putkeen. Nään nämä tilanteet sieluni silmin ja voin hyvin kuvitella miltä ne tilanteet näyttää, kun pääosaa niissä näyttelee nimenomaan kelpie. Ei saksanpaimenkoira, ei havannankoira, vaan kelpie.

Kelpiet on hauskoja pieniä eläimiä. Niissä on jotain jännää tekemisenmeininkiä sellasella tietynlaisella dramaqueen-asenteella höystettynä. Jossain määrin kelpiet on aika pitkälti bortsuihin verrattavissa, mutta pieniä vivahde-eroja on kyllä paljon. Lisäksi oon aina henkilökohtasesti nähnyt kelpiet vähän huumorintajuisempina, (tosin Jehnaa ei paljoa puujalkavitsit agilityhommissa naurata - se on saamarin vakava laji) hassuina otuksina.
Tämä kuva tiivistää kelpiyden syvimmän olemuksen täydellisesti
On mahtava sheippailla uusia juttuja, kun näkee miten Jehna miettii pienet kelpiaivonsa puhki ja ymmärtää lopulta mitä siltä vaadin. On ihana treenata sen kanssa agilitya, kun näkee millasella kelpiemäisellä innolla se suorittaa suuria tehtäviään (kutsutaan myös ratapätkiksi ja esteiksi). Kelpieintokin on ihan oma käsitteensä! Se eroaa täysin bortsuinnosta ja auspai-innosta. On muuten varmaan rankkaa olla kelpie: täytyy olla iloinen, työteliäs, tarmokas, uskollinen, sopeutuvainen.. kelpiemäinen. Onneksi kelpiet sentään tietävät olevansa loistavia ja käsittämättömän hienoja eläimiä - palkkautuvathan ne usein itse tekemisestä täysin omatoimisesti. Toistaiseksi en oo ainakaan kuullut kelpiemasennuksesta. Sitä päivää odotellessa!

Tästä voiskin alkaa jo pohtia, että onko kelpie aivan oma lajikkeensa? Se on kuitenkin ihan toinen tarina!

Rakkaudella,
ylpeä kelpisti ja havannisti

9 kommenttia:

 1. Aa miten kiva teksti, ja niin totta! :D Kelpiet nyt vaan on kelpieitä, ei niitä voi muuten kuvailla.

  Iso ruskea kelpie lähettää pienelle mustalle kelpielle terkkuja ja toivottaa kelpiemäisiä hetkiä! :)

  VastaaPoista
 2. Allekirjoitan tämän tekstin! Tai muuten, mutta kyllä minusta mudistit puhuvat itsestään mudisteina :) Kaikki muu siis tuota eläinlääkärikommenttia myöten tuttua :D

  VastaaPoista
 3. Kelpieillä on kyllä työmasennusta! Siis silloin kun ne joutuvat Oikeisiin Ihmisten Töihin mukaan ja pitää olla portin takana koko päivä! Rumolla ja työ"kaverillaan" Keiko-kelpiellä on ihan semmonen vakkarinurkkakin missä ne aina istuvat korvat lerpattaen sillon kun pitää taaaaas olla töissä. Se on niin pitkäveteistä!

  Rurresta on kyllä kiva olla töissä sillon kun pääsee kassan taakse niinku oikeesti töihin! Voi moikata asiakkaita ja kaikkea! Mut masentaahan se jos työkoira joutuu katsomaan vaan sivusta kun muut työskentelee...

  VastaaPoista
 4. Ella, kiitos! Hyvin pieni ja erittäin musta kelpieotus lähettää takaisin paljon kelpietermeisiä!

  Iitu, ähäkutti. :D Itse en oo koskaan kuullut mudisti-termiä, mutta se on kyllä niin hauska että jokainen mudisti on varmaan hyvin ylpeä itsestään!

  Janni voi ei. Rurre-parka! Ootko antanu sille kelpieterapiaa (miks nään mielessäni kymmenen kelpietä istumassa ringissä korvat masentuneesti lurpattaen ja puhumassa siitä kuinka niiden kaikkien masennus johtuu siitä ettei ole töitä..)? :/ Saishan Rumo olla hyvin ylpeä itsestään: ei kaikilla kelpeillä oo ammattia ja työkavereita! Opeta se käyttään kassaa, niin sen mieli pysyy virkeänä eikä reppanaa masenna!

  VastaaPoista
 5. Pitää niin paikkansa joka sana! :D Kelpie nyt vaan on sellainen termi mikä selittää paljon. Hauska teksti, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 6. Hyvän mielen teksti. :) Mä olen aina ajatellut että kelpiet ovat vähän huumorintajuttomia mutta tarkemmin ajateltuna asia taitaa olla niin että niillä on kyllä huumorintajua kunhan niiden kustannuksella ei naureta.. ;D Ja töissä ei naureta kun se on niin vakavaa.. :D

  Terkuin Keiko kelpie ja se pieni musta koiran tapainen..

  VastaaPoista
 7. Olen kuullut termin mudisti, mutten termiä kelpisti. :D

  Aussiepiireissä (ainakin tässä lähipiirissäni) olen huomannut aussieista käytettävän nimityksiä apina, sika ja porsas. Akselikin on merlesika. Aussiet on pellejä. Juuri, kun luulet niiden suhtautuvan työntekoon tosikkomaisesti, niin ne heittävät peliin pari pelletemppua ja "kivaa uutta kuviota", joista et aiemmin ole ollut ollenkaan tietoinen :D

  VastaaPoista
 8. Mäkin olen kuullut termin mudisti ja aikanaan nimitin itseäni sheltistiksi :) Hauska teksti, alkoi väkisinkin hymyilyttämään!

  VastaaPoista
 9. Hanna, kelpie kertoo sanana enemmän kuin tuhat kuvaa. :D

  Tia, jep! Työnteko on äärimmäisen vakava asia. Ainaki kelpien mielestä. :D

  Sarianne, aijaa. :D Mulle aussiepiirit ei (yllättävää kyllä..) ole kauhean tuttuja, joten tällaset nimitykset on mulle täysin outoja (paitsi käytän toisinaan itsekin termiä apina ja porsas koirista :D). Hauska kuulla, että muissakin roduissa esiintyy samanlaisia "inside"-juttuja.

  Lotta, kiitos! (-:

  VastaaPoista